Politikerskolans DELTAGARE 2024/25
Abbe Roble
Min hjärtefråga är socialt förändringsarbete. Alla vi har haft våra resor och begått våra misstag, vissa mer än andra. Absolut, kan alla inte räddas men någonstans på vägen behöver man en räddare i nöden. Med mitt arbete vill jag agera som stödpelare till personer i utsatta miljöer. Guida dem till rätt verktyg och vägledning som hjälper de med problemen längs vägen mot en bättre framtid.
Alfred Skogberg
År 2013 medgrundade jag den ideella föreningen Suicide Zero. Där arbetade jag under sex år med att förebygga självmord. Detta efter att en barndomsvän tagit sitt liv.
År 2020 grundade jag och en till den ideella föreningen Renoveringsraseriet. Detta för att visa på hur huvudlöst det blir när okunniga fastighetsägare kasserar vårt byggnadsarv, inte minst med tanke på att miljömålen blir svårare att nå.
Jag tror på kunskapsförmedling för att åstadkomma politisk förändring.
Amina Khalil
I ett samhälle i behov av politisk viljekraft och förändring är det svårt att koka ner ett brett engagemang till en enda hjärtefråga. Jag väljer istället tre; jämlikhet, demokrati och sociala frågor. Ett samhälle som genomsyras av jämlikhet och demokrati är också ett som arbetar mot diskriminering, segregation, maktordningar, och marginalisering, och som främjar mångfald inom politiken. Det är en politik som speglar folket.
Min drivkraft har länge varit att inkludera och förstärka underrepresenterade ungdomar genom att forma trygga utrymmen och meningsfulla plattformar. Inom politiken är min förhoppning att kunna kombinera mina akademiska kunskaper om globala samband mellan politik, ekonomi och kultur med mina erfarenheter i civilsamhället för att bidra till hållbar förändring, såväl lokalt som globalt.
Cathrin Vinge
För mig är demokrati- och klimatkrisen vår tids allra viktigaste frågor! I dem vilar hela det sociala ansvaret och framförallt ansvaret för kommande generationer. I de mänskliga rättigheterna har vi enats om vad vi anser vara etiskt försvarbart i ett samhälle. Hur kan vi stärka samhällsstrukturerna och det medborgerliga engagemanget så att vi hedrar dem? Hur skapar vi tillsammans en mänskligare värld?
Egil Sturk
Jag är född och uppväxt i Kiruna, och har studerat Internationella Relationer samt bott och arbetat i Seoul, Wien, Bryssel, och Stockholm.
Jag har alltid haft ett starkt politiskt intresse, men kan inte säga att jag har en specifik hjärtefråga som jag brinner för mer än allt annat. Det är snarare principer och värderingar som vägleder mig.
En av de första frågorna jag engagerade mig i, när jag deltog på International Development Youth Forum i Japan som 18-åring, var konfliktlösning och fredsbyggande. Det är ett intresse jag har behållit, och stärkts i de senaste åren, och vill försöka omsätta mer i praktiken genom bl.a projekt fokuserade på Ukraina.
På lokal nivå har jag engagerat mig för bl.a villkoren för elever med NPF-diagnoser i skolan, och jag är mycket intresserad av hållbar samhällsutveckling i den gröna omställningen.
Fanny Wikman
Jag vill vara med och forma bättre förutsättningar för företag och människor med att ta fram och använda ny teknologi. Genom kunskap och förståelse för både teknik och människans behov vill jag bidra till att skapa möjligheter för innovation och utveckling, som bidrar till ett bättre samhälle.
Fredrik Karlsson Linna
Jag heter Fredrik Karlsson Linna. Mitt politiska hjärta brinner för välfärdsfrågor.
Ett välfärdssamhälle som tar tillvara på allas potential och samtidigt värnar om de personer som för tillfället eller permanent behöver mer stöd.
Jag ser att vi prioriterat individuell frihet framför gemensamt socialt ansvarstagande allt för länge i Sverige.
Genom ständiga nedskärningar har vi skapat en anorektisk välfärd. Det som vi, och generationer före oss, lagt sådan möda på att bygga upp raseras snabbt när vi låter bolagsintressen gå före allmänintressen.
Om vi värnar om vårt välfärdssystem har vi råd att ta hand om varandra och vår omvärld.
Det gemensamt byggda ska gemensamt utvecklas och förädlas.
Henrik Sundberg
Min hjärtfråga är klimatet och den omställning vi globalt behöver göra för att leva inom de planetära gränserna. Jag tror att en rättvis omställning inte bara är möjlig, utan också skulle kunna vara en möjlig väg mot en lite bättre värld.
Hussein Chith
Jag är en samhällsintresserad person som under flera år engagerat mig på i frågor gällande integration, hållbarhet och självledarskap. Jag arbetar till vardags som arkitekt och har lärt mig att se våra stadsrum ur ett övergripande perspektiv där historia, nutid och framtid överlappar, och där människor med olika behov, bakgrund och drömmar skall samspela. Det är ett vackert, men komplext perspektiv som kräver ett konstant analyserande öga, ett kritiskt tänkande och ett visionärt testande. Jag har blivit prisad som ”årets samhällsutvecklare” via aktörer inom byggbranschen som uppmärksammat min förståelse för hur man strävar efter ett mer hållbart samhälle. Min insikt i hur staden är uppbyggd, vilka aktörer som driver utvecklingen, men framför allt min bakgrund och uppväxt i ett utsatt område där politiken känts distanserad från folket, har väckt ett underliggande intresse för att vara med och bidra som en länk mellan civilsamhälle, näringsliv, akademi och politik.
Jonna Jogemo
Halloj! Mitt namn är Jonna och jag är 18 år gammal. Min hjärtefråga inom politiken är den pågående gängkriminaliteten, vilka sätt man kan förebygga och förhindra att unga fastnar i kriminalitet. Den förändringen jag hade velat göra är att börja se kriminaliteten från flera olika perspektiv för att skapa en bredare bild av helheten. Men framförallt att få en inblick i politikens värld och utvecklas i samband med det. Jag ser detta som en chans att kunna ta det första steget in i politiken och ser mycket fram emot det!
Kiam Dahlstrand
Min hjärtefråga är att stoppa våld i nära relationer, något som ligger mig varmt om hjärtat på grund av min egen bakgrund. Ingen ska behöva uppleva den smärta och rädsla som kommer med att vara utsatt för våld av någon man borde kunna lita på. Min starka övertygelse och engagemang i politiken är drivet av viljan att skapa en tryggare värld där ingen behöver leva i skräck. Jag arbetar för att stärka lagar och stödsystem som skyddar offer och förhindrar att sådana situationer uppstår.
Genom mitt politiska engagemang vill jag bidra till en framtid där varje individ kan känna sig trygg i sitt eget hem och där samhället står enat mot alla former av våld i nära relationer. Tillsammans kan vi skapa en förändring och säkerställa att alla får leva ett liv fritt från våld och förtryck.
Laura Gabriela Sanchez
En statsvetare med en brinnande drivkraft för mänskliga rättigheter och som har ägnat sitt yrkesliv åt att bidra till samhällsutveckling i Stockholms utsatta områden i roller från socialsekreterare till strateg. Hon drev hållbarhetsprojekt och påverkansinsatser i Järva. Drivkraften och jakten på att ha större avtryck ledde till Bryssel i syfte att komma närmare policyformulering för att vara med och utforma framtiden. Idag arbetar Laura med kvalitetsgranskning av EU-lagar på rådets generalsekretariat. Ibland upplever hon frustration över att inte kunna påverka lagens innehåll när hon anser att något skulle kunna göras annorlunda. Det har väckt intresset för att engagera sig politiskt eller ideellt, göra sin röst hörd och bidra till att minska gapet mellan invånare i utsatta områden och EU-beslutsfattare.
Lisa Rasmusson
Lisa Rasmusson, 25 år jobbar i Kriminalvården.
Min hjärtefråga är allas rätt till att leva ett liv fritt från rasism och utsatthet. Vi lever idag i ett samhälle fullt av fördomar, fördomar byggda i grund och botten på okunskap och segregation. Jag vill vara en del av att minska klyftorna mellan människor genom att öka kunskapen och viljan att förstå andra människors livsöden och bakgrunder och framförallt, förstår att olikheter inte är vad som ska splittra ett samhälle utan snarare föra oss samman och få ett samhälle att växa.
Mikaela Wahlström
Jag brinner för frågan om barnets bästa. Det är inte alltid förenat med barnets bästa att bo i det biologiska hemmet. Föräldrar har inte rätt till sina barn, utan barn har rätt till kärleksfulla och trygga föräldrar. De förändringar som har skett i LVU är bra men jag vill även verka för en förändring i Föräldrabalken. Så det som är bäst för barnet kommer först. Inte det som är bäst för föräldern. Det kan till exempel ske genom att barn får komma till tals i högre grad i de beslut som påverkar barn. Samt genom att inrätta särskilda barndomstolar.
Muataz Lafta
Jag brinner för frågor inom hälsosjukvård, forskning och undervisning samt ideellt arbete för att hjälpa och stötta andra. Jag ser flera utmaningar i dagens samhälle som kräver modiga och handlingskraftiga ledare. Det behövs fler goda förebilder som kan inspirera och ge hopp. Vi ser tyvärr negativa trender med ökad psykisk ohälsa bland unga, narkotika, kriminalitet och ökad främlingsfientlighet. Dessutom möter jag i mitt dagliga arbete som läkare jag stora utmaningar relaterade till resursbrister och besparingar som leder till minskade vårdplatser och långa vårdköer. Min ambition är att använda mina styrkor, erfarenheter och kunskap för att bidra till förbättring inom dessa områden genom att ta på mig olika ledarpositioner.
Nicklas Wallberg
I tio år har jag arbetat internationellt och nationellt med social innovation, entreprenörskap och hållbarhetsfrågor. Jag har arbetat nära entreprenörer, näringsliv, det offentliga och tror på styrkan hos individen och samverkan. Likväl är jag frustrerad över att vi inte gör större framsteg.
Vi har tillsammans skapat många kloka system i samhället. Skatt, välfärd, pension och en rad olika system har tjänat oss väl. Men kontexten runt om oss har ändrats. Statens roll ser annorlunda ut, det finansiella klimatet likaså och vi har stora sociala klyftor som vi behöver adressera.
För att komma åt dessa problem tror jag att vi behöver uppdatera våra system så social utveckling och innovation premieras mer. För varför ska man kunna tjäna mycket pengar på att t ex smutsa ned vårt gemensamma klimat medans det ger småpengar att satsa på förebyggande arbete?
För att lyckas med detta behöver vi skapa starkare incitament, som ändrar hur vi värderar social utveckling. Så fler kan hjälpa till med lösningar, och fler kan bidra med expertis. Vi behöver göra det enklare att få in mer pengar i det sociala. Göra det enklare att göra rätt helt enkelt. Då kommer vi få fler engagerade, spara pengar som samhälle och minska klyftorna.
Nora Boudabous
Mitt namn är Nora Boudabous och jag är 25 år gammal. Jag brinner för mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag. Jag har en kandidatexamen i juridik med inriktning folkrätt. En viktig förändring jag vill bidra med är att stater efterlever och respekterar de folkrättsliga traktat de är juridiskt bundna att följa. Jag är särkilt intresserad av asylrätten, klimat- och miljöfrågor och krigets lagar.
Nora Laurin
Studerar en master i Global Governance vid Göteborgs universitet. Min hjärtefråga i klimatkrisen och möjligheten till en hållbar klimatomställning under min livstid. Politiken är en avgörande del i arbetet för en hållbar omställning.
Av den anledningen sökte jag mig till Höj Rösten - jag vill förstå det svenska politiska systemet bättre
och finna ett sätt att själv bidra.
Rachinal Salameh
Under mitt andra år på gymnasiet läste jag en kurs som hette politik och hållbar utveckling. Det var då mitt intresse för hållbarhet och miljön utvecklades. Jag började läsa mycket om miljön i världen och hur olika länder jobbar med miljöfrågor. Detta intresse ledde till att jag sökte till KTH, civilingenjör energi och miljö. Det finns många olika åsikter om hur man ska värna om miljön samt vad hållbarhet verkligen innebär för samhället och individen. Jag vill bland annat vara med och utveckla nya hållbara energisystem och hjälpa människor göra hållbara val i deras liv som inte påverkar dem. Jag vill dessutom vara en röst för den yngre generationen som brinner för miljön lika mycket som mig och visa de att deras röst betyder mycket.
Rickard Pregler
Brinner för integritetsfrågor, EU och demokratifrågor. Jag vill bidra till att stärka och sprida demokratiska värderingar och globalt samarbete vilket känns extra viktigt i dagens samhällsklimat. Det behövs mer dialog och en ökad respekt för meningsmotståndare. Integritetsfrågor behöver diskuteras mer idag med en ökad övervakning. Rätten till privatliv är en mänsklig rättighet!
Rozalina Hermés
Det är svårt att endast ange en hjärtefråga då jag brinner för flera områden. Dels migration, som jag har fördjupat mig i under mina studier, dels frågor som rör kvinnor och barn med invandrarbakgrund, mäns våld mot kvinnor och hederskultur.
Utgångspunkten för alla mina hjärtefrågor är dock densamma: att främja frihet, trygghet och inkludering för alla människor. Jag vill bidra till att skapa ett säkrare och mer inkluderande Sverige, fritt från diskriminering och främlingsfientlighet. Vi har ett gemensamt ansvar att säkerställa lika möjligheter för alla, och jag vill göra min del i det.
Sabiha Hasanbegovic
Mina hjärtefrågor är inkludering, mental hälsa, utbildning och hållbar utveckling. Genom politikerskolan hoppas jag få verktyg för att arbeta för ett samhälle där alla har lika möjligheter och där ingen lämnas utanför. Jag vill prioritera mental hälsa och säkerställa att det finns stöd och resurser för alla. Ett samhälle där kön inte begränsar möjligheter och där vi arbetar för att hitta hållbara lösningar för att bekämpa klimatkrisen och främja en grönare framtid. Genom att främja en högkvalitativ och inkluderande utbildning för alla barn och unga, oavsett bakgrund, vill jag bidra till att nästa generation får de verktyg de behöver för att nå sin fulla potential. Låt oss tillsammans arbeta för en rättvisare, mer inkluderande och hållbar framtid, där varje individ kan blomstra och samhället som helhet stärks.
Sara Kareem
Sara-Elvira Kuhmunen
Sherin Sabet
Min hjärtefråga har alltid varit jämställdhet. Att människor oavsett psykiska och fysiska attribut ska kunna ta plats och synas i alla rum. Att förändring alltid börjar med en själv och att våga utmana sig själv för att öka förståelsen för det okända och därigenom växa som människa för att kunna bidra till förändringen man själv önskar att se i världen.
Theodor Fors
Mitt namn är Theodor och jag arbetar för närvarande som läkare på Hudiksvalls Lasarett. Som läkare är jag givetvis framförallt intresserad av hälso- och sjukvårdsfrågor, och hoppas att jag kan bidra med det professionella perspektivet i vårddiskussioner. Vidare är jag vice ordförande i KFUM-Sverige och brinner för ungas inkludering och ledarskap.
Tilda Boisen
Jag brinner för att lyfta den psykisk ohälsan som allt för många kämpar med varje dag, och för att förändra och förbättra hur psykiatrin fungerar idag. Jag vill se en psykiatri för alla, en framtid där barn och unga inte dör i väntan på att få hjälp.
Jag brinner också för att reformera den svenska skolan. Idag klarar var sjunde elev inte grundskolan och får ingen gymnasiebehörighet. Det är orimligt. Jag vill skapa en individanpassad skola som faktiskt är för alla.
Jag har alltid kämpat emot orättvisor, stått upp för jämställdhet och höjt min röst för att skapa en bättre morgondag för alla. Mitt mål i livet är att få lämna ett avtryck och göra världen till en lite bättre plats än när jag kom hit.
Wilma Wallin
Min hjärtefråga är jämställdhet mellan kvinnor och män, med särskild fokus på mäns våld mot kvinnor. Men jag har även ett starkt bultande hjärta för ett inkluderande samhälle där alla har samma förutsättningar, då vi ser att klyftorna mellan de olika samhällsskikten ökar varje år.
Jag tror starkt på idrottens kraft att skapa en meningsfull fritid för barn och unga och att detta är ett viktigt redskap för inkludering och deltagande i samhället i tidig ålder Jag hoppas kunna bidra med en förändring genom att belysa de minoriteter som inte känner sig hörda i vårt samhälle just nu men framförallt genom att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor. Ingen enskild individ kan förändra världen men om vi är fler som höjer rösten kan vi tillsammans vara med och skapa en förändring.